alt jeg gjør er feil

Processed with VSCO with m3 preset

Åh, det er så mye jeg kunne ønske jeg engasjerte meg mer i. Som flyktningskrisen, søppelsortering, dyrevelferd og shoppestopp. Er det perfekte menneske en veganer som bor i hengekøye i skogen (så man ikke invaderer maur og andre innsekter)? En som bare spiser det hun finner i naturen og gir hele sin inntekt til de fattige?

Selvfølgelig ikke. Ingen klarer å leve sånn. Dessuten høres det ut som et forferdelig døllt liv.

Alle har sine ting de er opptatt av. Ett engasjement er ikke bedre enn et annet. Men ofte føler jeg at folk tilegger meg dette. At folk tror jeg ser ned på andre som ikke er opptatt av grønn mat.

Jeg gir nesten aldri penger til veldedighet. Jeg sorterer ikke søppel, fordi jeg alltid glemmer å kjøpe flere søppelkasser. Det verste jeg gjør er å ikke gi blod. Jeg har et hektisk liv og kan ikke gi blod etter kl.15 (da må jeg være andre steder enn på sykehuset). Å bruke noen timer av hverdagen min til dette går utover skole, jobb og trening, og derfor har jeg ikke funnet den indre motivasjonen jeg trenger for å gi blod.

Derimot vil en som gir blod kanskje tenke at det er rimelig dårlig av oss som ikke gjør det. Kanskje de tenker «det er jo SÅ lett og det betyr SÅ mye».

Poenget mitt er at man velger sine kamper og går gjerne inn for det som krever minst offer. For meg krevde det ingenting å gå over til et plantebasert kosthold. Det er mitt bidrag. Det finnes flinkere veggiser enn meg. For eksempel de som ikke bruker ull. Å gi slipp på ullen krever enormt mye av meg, og jeg finner ikke motivasjonen. Det var miljøengasjementet som drev meg inn i en grønn hverdag, ikke dyrevelferd (derfor passer jeg også på å ikke kalle meg veganer, men veggis. Noe som er forvirrende for mange siden jeg sier jeg spiser vegansk mat).

Jeg driter skikkelig i hva andre spiser. Jeg har aldri kommentert andres mat, og jeg har heller aldri tvunget noen til å spise det jeg spiser (med mindre de er invitert hjem til meg og jeg har lagd vegansk mat). Mange tror jeg er sånn, noe som er litt sårende. Jeg hører noen ganger at jeg er «ekstrem», og det er urettferdig. Verken jeg eller de som kjenner meg godt kjenner meg igjen i denne beskrivelsen.

I mine digitale profiler er det fokus på veggismat og feminisme siden dette opptar mye av min hverdag. Kanskje det er derfor folk tenker jeg er gæren? Jeg har aldri hatt et mål om å shame noen, men kanskje bare inspirere til et grønt måltid. Jeg følger Jenny Skavlan, men blir ikke inspirert til å kjøpe vintage (synes vintage lukter dritt). Det er likevel garantert mange andre som blir inspirert, og da har hun jo fått til noe bra. Jeg tenker ikke Jenny er ekstrem, og jeg tenker ikke miljøengasjementet hennes er falskt siden hun spiser kjøtt. Man trenger jo ikke å være perfekt for å bry seg!

Jeg skulle gjerne vært opptatt av flere ting, men kanskje jeg er for selvopptatt. For selvopptatt til shoppestopp. For selvsentrert til å gi blod. Det betyr ikke at jeg ikke bryr meg. Mitt bidrag er veggis-veien fordi det passer meg og min hverdag.

Og selv om du ikke klarer eller vil slutte å spise kjøtt, så er det selvfølgelig ditt valg og ingen har rett til å kritisere det valget. Jeg synes jo at alle kan spise mindre kjøtt. På samme måte som Jenny Skavlan sikkert synes jeg kan kjøpe mer vintage, og mindre nytt. Altså; Ingen er perfekte.

Så får man være uenig i hvilke tiltak som redder verden, men ikke la det gå utover heiaropene. Jeg heier på deg som gir blod. Jeg heier på deg som ikke shopper. Og jeg heier på deg som gir penger til flyktningskrisen. Det eneste jeg krever tilbake er å ikke bli tillagt en holdning jeg ikke har. Jeg er ikke ekstrem. Jeg er ikke ekstrem. Jeg er IKKE ekstrem.

Jeg trenger ikke engang heiarop.

God helg!

10 Comments

Camilla

about 2 år ago Svar

<3 jeg gir et "heia" likavæl

Vilde

about 2 år ago Svar

Takk Cams!

Stine Marie

about 2 år ago Svar

Deilig at du er tilbake!

Vilde

about 2 år ago Svar

Tusen takk! Jeg har savnet det veldig!

julie

about 2 år ago Svar

enig med deg! men serr, fiks deg et par søppelkasser til. det er mitt ønske <3 kildesortering er noe av det eneste jeg bryr meg skikkelig om. blir tilogmed mobba på jobb! er jo såååå enkelt. nå har jeg tilogmed slutta med kjøtt ?

Vilde

about 2 år ago Svar

Hehe men det var akkurat dette som var poenget mitt da Julie, at vi har ulike hjertesaker :p Ikke at du ikke har et godt poeng altså, for vi skal absolutt kildesortere og det er dritflaut å ikke gjør det!

Pia

about 2 år ago Svar

Så utrolig flott innlegg ???

Vilde

about 2 år ago Svar

Takk peks <3

Annika

about 2 år ago Svar

Heia, heia Vilde! Første og eneste gangen det kommer et heiarop fra meg. De som syns du er ekstrem må være jævlig hårsår og sint på verden. Så fine, flinke, fornuftige Vilde, stå på ditt. Ingen er perfekte men det trenger vi ikke være heller!

Vilde

about 2 år ago Svar

Etter at jeg ble veggis så er det en del som har hisset seg kraftig opp, men det er litt interessant å se hva slags folk det er som blir ekstra irritert. Jeg ser faktisk at alle går under samme kategori, gjerne litt konservative folk som sikkert tar det som en personlig fornærmelse at jeg ikke spiser tradisjonell norsk mat (men hva f er tradisjonell mat i 2017?). Jeg setter veldig pris på heiaropene dine, og håper du fortsetter å lese bloggen min! Sånne kule folk som deg vil jeg ha her inne :D

Leave a Comment