valg

_DSC5367


Både jeg, og mange jeg kjenner, trengte flere «friår» etter videregående fordi vi ikke visste hva vi ville studere. Jeg skriver friår i gåsetegn, for helt ærlig har jeg aldri jobbet så mye som de årene etter russetiden og frem til jeg ble student. Å bestemme hva man skal bli, jobbe med, og gjøre resten av sitt liv – er ikke bare vanskelig, det er jo nesten umulig! Shit, som jeg misunner dere som bare vet hva dere vil jobbe med. Det hele gets down to valg. Og for oss som bor i det rikeste landet i verden, så er valgene mange.

Å ha mange valg er et privilegium, men det gjør også alt mye vanskeligere. Jeg ser at mange valg stresser 2-åringen min for eksempel. Da jeg var liten gikk barne-tv én gang om dagen (yes kids, det fantes ingen Disney channel, Youtube, Netflix eller Sumo). Det som ble sendt på TV var det vi måtte se på. I dag kan vi se hva vi vil, når vi vil, og om noe kjeder oss kan vi bare sette på noe nytt. Når vi skal se TV med barna spør vi hva de vil se på. Stort sett er det han største som svarer, mest fordi hun minste ikke kan prate, men også fordi han veier mest og setter seg på henne om han ikke får vilja si. Så åpner vi NRK-appen på smart-tv’en og mot oss lyser en haug av programmer. Så velger de ett program, ser på i 2 minutter, og så vil de se på noe annet. Det er stress å se på TV, for det blir så mye grining. «Vil ikke se på det, ta på noe annet». Det samme er det med hva man skal ha på brødskiva. «Ost». Får ost. «Vil ikka ha ost, vil ha avokado». Får avokado. Vil ikke ha avokado (hallo avos er dritdyrt!). Jeg har alltid fått beskjed om at man skal velge sine kamper, og de kampene jeg har valgt å ta er ikke hva de skal se på TV eller hva de skal spise. Jeg har valgt å tvinge på skoa når det snør ute, sette de i bilsetet når vi skal kjøre bil, og bære de over veien når det er mye biler. Det er jo de viktige kampene, ikke sant?

Valg gjør dem stressa.


_DSC5364


For noen måneder siden så jeg en dokumentar på NRK om mat, eller var det sukker? Husker ikke. Det jeg hvert fall husker er at en lege sa at han er overrasket over at ikke fler er overvektige. At vi mennesker faktisk har ganske dårlig selvkontroll, og at med alle de valgene vi står overfor hver eneste dag, burde vi vært tjukkaser hele gjengen. Den uka som har gått nå, med sykdom og mye jeg-syntes-synd-på-meg-selv-mat, har jeg vært så utrolig svak for alle de fristende, men dårlige valgene. Jeg har stålkontroll på hva som er vegansk på alle cafeer og butikker. Jeg vet at børek med potet hos Rema 1000 er vegansk, at focaccia med hummus på Kaffebrenneriet er vegansk, at de store kanelbollene på Godt Brød er veganske. Så ehh, jeg har spist meg opp sånn 4 kg i løpet av noen få dager. Ikke at det er en stor hump i veien mot den uendelige lykken, men man føler seg jo ikke akurat bra etter en sånn uke. Så jeg møter morgendagen med et nytt sinn, et sunt sinn, i håp om å få tilbake formen. For i bunn og grunn er det jo bare å ta et valg. Velge å være sunn, spise riktig, være blid, ha kontroll, lese pensum, svare på meldinger, blogge, trene.


_DSC5356


Men hvis det er så enkelt som å bare ta et valg, hvorfor er ikke alle perfekte? Hvorfor er ikke jeg perfekt?

Fordi mennesker ikke eier selvkontroll.

Ikke jeg hvert fall.

3 Comments

Stine Marie

about 3 år ago Svar

Det fine med deg er at du viser deg som menneskelig, og det er en god støtte for alle oss andre som også er mennesker. Du har fått meg til å tenke balanse, jeg har begynt å høre litt på podcast og jeg har kjent meg igjen og funnet ro i mange av de samme tankene som du har. Ta de valgene som er bra for deg - en liten treningsøkt kan være det som skal til for meg for å komme "on track" igjen . Det er kjipt å aldri skulle miste selvkontrollen - da lærer vi mindre også tenker jeg. Flotte bilder!! Ha en god dag! ☺️

Vilde

about 3 år ago Svar

Så utrolig fint sagt! Jeg syns det er viktig å være ærlig, og tekster blir mye mer interessante om man kjenner seg igjen fremfor å føle seg helt annerledes enn forfatteren. Et problem i blogg-Norge er at bloggere er mer opptatt av å fremstå perfekte enn interessante. Og det blir jo bare kjedelig!I dag hadde jeg en knalltrening og føler meg ganske bra og tilbake i riktig spor. Så da satser vi på at det holder seg slik hehe :p

Pekka

about 3 år ago Svar

Utrolig godt skrevet!

Leave a Comment