auberginedipp

_DSC5278


For noen uker siden hadde jeg noen venninner på lunsj, og jeg tenkte jeg skulle imponere litt veldig helt sjukt mye på matfronten. Da jeg var yngre kunne jeg knapt steke en pizza, men etter at jeg ble veganer har jeg faktisk blitt ganske god til å lage mat. Jeg har gjort sport i å prøve ut nye oppskrifter, utnytte en grønnsak til det ytterste og teste spennende krydder. En god inspirasjonsside for oppskrifter er Jamie Oliver. Han har faktisk veldig mye vegetarmat, og det meste kan gjøres vegansk, så jeg elsker å scrolle nedover arkivet og notere de interessante oppskriftene. Da venninnene mine kom til lunsj, ble de møtt av et imponerende bord (om jeg kan si det selv uten å fremstå hoven), og stjerna var denne auberginedippen. Så fantastisk god, smaksrik og ikke minst rimelig å lage. Det meste av veganmat er faktisk billig, man må bare huske på grønnsakene man har kjøpt inn. Jeg er vel ikke den eneste som finner eldgamle brokkolibusker innerst i skuffen?

Uansett, oppskriften til Jamie Oliver er god i seg selv, men jeg har gjort noen ørsmå endringer. Blant annet har jeg tilsatt én spiseskje lettkokte havregryn, fordi jeg syntes den opprinnelige dippen blir litt rennende. Jeg liker at den kan brukes som pålegg også, og den trenger derfor litt ekstra struktur. Du skal altså ikke koke havregrynene først, bare tilsette det tørt (men det forsto du sikkert, med mindre du er en idiot).

Auberginedippen er veldig god som tilbehør til all slags mat, som grønnsaksdipp, i pitabrød med falafel eller som jeg spiste den i dag tidlig: på knekkebrød. Husk å smake til med salt og pepper, og ikke overdriv med sitronen.

Du trenger:

1 aubergine

noen klyper salt

1/2 – 1 fedd hvitløk

1 håndfull bladpersille

1-2 ss planteolje (bruk så lite som mulig, men nok til at mixeren din hakker alt, jeg har en dårlig mixer og må derfor bruke 2 ss)

1/2 sitron

1/2 ts smoked paprika (kan fint sløyfes)

1 ss næringsgjær (kan fint sløyfes)

1 ss små havregryn

salt & pepper etter smak


Tips:

– Smoked paprika kjøpes på noen store butikker som Meny, på importbutikker (eller innvandrersjapper som ikke er lov å si) og på TGR. Jeg har kjøpt masse krydder på TGR, og de kommer i store gjennomsiktige poser. Pleier å stå ved kassa.

– Bruk først halvparten av hvitløken og sitronen, det er bedre å tilsette mer etter smak (jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har ødelagt en rett med for mye salt, sitron eller hvitløk.

– Næringsgjær er ikke vanlig å bruke i norsk mat, men du finner ikke en veganer som ikke har dette i kjøkkenskapet. De gule flakene må ikke forveksles med det vanlige gjæret vi baker med, dette er nemlig et innaktivt gjær med masse smak og næring. Smaken er osteaktig, og jeg lager blant annet en fantastisk ostesaus med næringsgjær, usøtet soyamelk, eddik og salt. Næringsgjær selges på helsekosten og koster 99kr for en pose som varer lenge. 


Auberginedipp går ned ca. sånn her:

Sett ovnen på 200 grader. Vask auberginen og kutt i fire like deler, og strø over noen klyper salt. La de saltede auberginebitene stå i 10-15 minutter, og tørk av vannet. Dette gjør auberginen litt tørrere, og fjerner den bitre smaken. Sett deretter auberginen inn ovnen, og la de steke i 20-30 minutter. Tiden er helt avhengig av ovnen, så det er lurt å følge med. Auberginen er ferdig stekt når de har kollapset, blitt gylne og kanskje til og med litt svidd-aktig på kantene. Sett bitene på en kald tallerken, og la de kjøle seg.


_DSC5244


Når auberginen er kald, mixer du den sammen med hvitløk, persille, planteolje, sitron, smoked paprika og næringsgjær. Mix godt, til alt er blandet og smooth. Deretter blander du inn havregryn og smaker til med salt og pepper. Før servering er det fint å pynte med en dæsj olje og paprikakrydde på toppen. Som pynt må du IKKE bruke smoked paprika, siden det er en veldig sterk og fremtredende smak og lukt. Bruk vanlig paprikakrydder eller chiliflak.


_DSC5263

Håper det smaker da!

4 Comments

Pekka

about 3 år ago Svar

Den dippen er himmelsk god :D

Lilly

about 3 år ago Svar

Du tar så utrolig fine bilder! Hvilket kamera bruker du?

Vilde

about 3 år ago Svar

Jeg bruker et av pappa sine kameraer, og det er et Sony a7r. Har to forskjellige linser jeg bytter på. Utstyret er knallbra! Håper han til slutt glemmer at han har lånt det bort hehe

Tone

about 3 år ago Svar

jeg ELSKER den dippen der.

Leave a Comment