vegansk nybegynnerguide

I går fortalte en venninne at hun etter nyttår skal bli vegetarianer. Jeg ble både rørt og gira. I all min iver sendte jeg henne femten meldinger på rad med tips om restauranter, oppskrifter og produkter, og til slutt kom jeg frem til at jeg like så godt kan lage et innlegg her på bloggen.

Du trenger ikke å bli veganer, men bare du gjør et par endringer i rutinene kan du bidra til en finere jordklode. Vi er nødt til å spise mindre kjøtt for at barnebarna våre i det hele tatt skal kunne leve i dette rotet vi har stelt i stand. Så hvorfor ikke starte i dag?


I tillegg til de åpenbare varene, som grønnsaker, frukt, brød, ris, pasta, bønner, linser og bær, finnes det en haug av veganske produkter på vanlige butikker. Alt dette er for eksempel accidentally vegan:


Skjermbilde 2015-12-11 kl. 23.39.49

vegansk pålegg, og ting du kan ha på brødskiva


Skjermbilde 2015-12-10 kl. 23.10.29

om du er keen på søtt eller salt


Videre er flere av Toro sine posesupper- og gryter veganske. Som grønnasakssuppe, peppersaus, meksikansk gryte, italiensk gryte og kaldrørt bearnaisesaus.

Rema 1000 sin pepperkakedeig, Eldorado sine kyllingnudler (ja til og med krydderet), Santa Maria sin BBQ posemarinade, Bamas fyldig dijondressing, Kims french fries, Freias sjokoladepudding i pose, Rema 1000 fullkornsnudler, Ballerina blåbær- og bringebærutgave, Delikat bygggryn- og bulgursalat, Dream sorbet i smakene mango og bringebær, Bixit, Raske retter blomkålsuppe, Mere suppe tomatsuppe, Saritas tikka wrap kit og Rema 1000 sin børek med potet. Og et titals fler varer som jeg ikke kommer på i farta.


Min favorittblogg for oppskrifter er Veganmisjonen. Janes beste oppskrifter, etter min mening, er flyttesuppe, gulrotkake og vegisterkaker. Sistnevnte er perfekt til julemiddagen, og høyt elsket av hele vår familie. Både de som er veggiser, og de som spiser kjøtt. Det jeg liker aller best med Veganmisjonen er at hun alltid bruker enkle ingredienser som er lett å få tak i. Kan også anbefale den nye kokeboka hennes Veganmat på sitt beste.

Andre blogger jeg liker godt er:

Veganeren – hver søndag spiser vi Cathrines amerikanske pannekaker

Vegetarbloggenmed de beste bolleoppskriftene

og

Deliciously Ella med de sykeste frokostoppskriftene


I Oslo finnes det mange gode restauranter for vegetarmat, og de aller fleste kan uansett lage en vegansk rett til deg (om de ikke allerede har det på menyen). Min favoritt for et uhøytidelig hummusmåltid er The Kasbah. For en finere treretters Südøst og for en fullverdig baguette drar jeg alltid på Bit. Ber om pesto, grønnsaker, nøtter og bulgur. For full oversikt over veganske restauranttilbud bør du sjekke ut appen Vegan Oslo.

På Facebook henter jeg mye inspirasjon til mat. Gruppa «hva slags veganmat lager du i dag?» er best på det.


Ellers er mitt beste råd å ikke gjøre det så komplisert. Lag den maten du er vant med, men bytt ut det animalske med noe fra planteriket. En pizza er like god uten ost, bare med ekstra grønnsaker. En suppe med kikerter er like mettende uten kylling.

9 Comments

Mina Dorthea

about 3 år ago Svar

Hei Vilde! TAKK for innlegg! Har lenge hatt planer om å smått venne meg av kjøtt i det nye året. Eneste problemet mitt er at jeg er samboer med en fyr som mener at et måltid uten kjøtt er ikke et måltid å bli mett av... Vi er bare to stk i heimen, og lever på studentbudsjett, så å lage hver vår middag er liksom ikke helt budsjettvennlig.. Hvordan gjør dere det? Eller spiser ingen kjøtt hos dere? Igjen, takk for innlegg og en blogg som alltid får meg til å fnise!

Vilde

about 3 år ago Svar

Tusen takk for en utrolig fin og hyggelig kommentar! Samboeren min er ikke veganer, men det siste halvåret har vi ikke hatt noe kjøtt innenfor husets fire vegger, så sånn sett går middagene veldig bra. Han liker vegetarkjøttdeig mye bedre enn vanlig kjøttdeig, samt andre kjøtterstatninger. Han er også vokst opp med lite kjøtt, så han elsker kikerter, bønner og linser. Heldigvis! Det som er fint med vegetarmat er at det er mye billigere enn kjøtt. En boks med kikerter koster 5-10 kr og er like mettende som kylling. Det er også masse proteiner i belgfrukter (f.eks kikerter), så man får i seg det man trenger. Du kan jo starte med en tacokveld uten kjøtt, og lage bønnestuing? Eller f.eks steke løk og en boks linser sammen med det vanlige tacokrydderet og se om typen de liker det? Lykke til, og fortell meg gjerne hvordan det går videre :D og veldig hyggelig at du vil spise mindre kjøtt i 2016. Tommel opp for det!

julie

about 3 år ago Svar

jeg skal spise mindre kjøtt i 2016! og alle årene fremover. takk for awesome guide! jeg har allerede meatless monday, og elsker vegataralternativene når vi spiser ute. så mye digg å velge mellom!

Vilde

about 3 år ago Svar

Kult! Det er lettere enn man tror faktisk. Neste gang du er i Oslo må du holde av et par timer til å spise hummus og pommes frittes med meg på Grünerløkka :D

Linn Jeanette

about 3 år ago Svar

Flott innlegg, veldig hjelpsomt. Skal dele det!

Andrea

about 3 år ago Svar

Så utrolig flott innlegg, Vilde! For de som er interesserte i å se absolutt alle Toro sine veganske produkter, scroll litt ned i denne artikkelen på Norsk vegansamfunn sine sider for lenke til både PDF og nettside med oversikt over produktene: http://www.vegansamfunnet.no/mote-med-orkla-foods-norge/ Det er så kult at Wilmersburger vegansk ost blir mer og mer vanlig i alle slags matbutikker, og at butikkeneikke nøler med å ta det inn bare man spør pent i butikken og/eller mailer butikksjefen! :D

Fride

about 3 år ago Svar

Dette innlegget er helt genialt å bla seg fram til når man blir plutselig MÅ ha godteri NÅ

Daniel

about 1 år ago Svar

Dette var til god hjelp. Har vært veganer nå i en mnd å begynner å bli lei det utvalget jeg har plukket i. Ante ikke at jeg kunne spise disse produktene så tusen takk for informasjon! :)

Leave a Comment