EN HEMMELIG OPPSKRIFT

IMG_8323


For mange år siden var jeg og en venninne i Roma. Mesteparten av tiden gikk til å røyke sigaretter og drikke rødvin, men et par ganger om dagen spiste vi på restaurant. Som man som oftes gjør på ferie. Vi hadde sett for oss fantastiske måltider, smaksopplevelser utenom det vanlige, men for å være helt ærlig har vi aldri vært så matskuffa i vårt liv. Vi gikk på de klassiske turistfellene hver dag, og til slutt ble vi lei. Vi gjorde litt research, dykket ned i internettets mørkeste forumer og fant frem til en restaurant utenom det vanlige. Den var ikke lett å finne, hadde ikke engang skilt, men vi fant frem til den nedslitte fasaden. Et sjeldent syn i Roma, alt er fantastisk vakkert der, selv lyktestolpene får Domkirken til å se ut som tante Aud.

Vi rakk ikke engang å åpne døra før en mann med bart slo den i fleisen på oss og inviterte oss inn. Restauranten så ut som en hjemmekoselig stue. Vi fikk plass på et lite firkanta bord i hjørnet, vi takket pent og spurte om meny. «Meny? Vi har ikke meny. Dere får bare det Mami lager på kjøkkenet». Ut kom de mest fantastiske rettene, den ene mer mettende enn den andre. Det stoppet aldri! Vi holdt på å ramle av stolen og falle rett i alvorlig matkoma, men likevel ble det plassert nye retter foran oss. Han sa «vi har aldri hatt gjester som har spist så mye som dere» og så lo han. «Men vi er så mette, vi trenger ikke mer mat nå!». Og da sa han «da må dere ikke spise opp alt på tallerken. Her i Italia betyr tom tallerken at man er mer sulten».


39775_150337151647922_6589989_n


Vi avsluttet det overdådige måltidet med en flaske rødvin. Rettere sagt, enda en flaske rødvin. Da mannen skjenket oss de siste dråpene spurte jeg han hva hemmeligheten til Mami er. Hvordan kan hun lage mat som ser helt vanlig ut, men likevel smaker så fantastisk godt? «Tempo» sa han. Det betyr tid på italiensk. «Mami står opp før sola, og da setter hun tomatsausen til kok. Og der står den på svak varme hele dagen. Jo lenger den koker, jo bedre blir den».


39815_150337174981253_3668983_n


Ingenting er som en god pastarett. Pasta kan helbrede verden, det er jeg sikker på. Jeg har ingen fast oppskrift på pasta bolognese, jeg slenger oppi det vanlige, spriter opp med en chili og kanskje gulrot om jeg føler for det. Tomatsaus skal være enkelt, men hemmeligheten ligger i tiden du lar den koke. Jeg koker min så lenge jeg kan, og i dag ble det tre timer på plata. Som erstatning til kjøttdeig bruker jeg noe som heter fars, som er vegetarkjøttdeig du finner i frysedisken. Kiwi, Rema 1000 og Coop pleier å ha den inne.

I tomatsausen har jeg:

  • 3-4 hvitløksfedd
  • 1 gul løk
  • 1 chili
  • 1 pk halsans kök fars
  • 3-4 bokser med tomater
  • 2-3 ss rødvinseddik
  • 2 ss sukker
  • salt og pepper
  • hvitløksalt, garlic powder, løkpulver
  • fersk oregano

Er ikke mer hokus pokus enn å steke hvitløk, løk og chili sammen, før du slenger oppi vegetarkjøttdeigen og lar det steke sammen noen minutter. Så tilsetter du alt det andre – utenom oregano som kommer til slutt. Gi det et oppkok før du setter ned varmen til 2-3. La det pludre så lenge du kan. Mot slutten av koketiden smaker du til med mer krydder og en neve oregano.


IMG_8320


IMG_8322


Ascolta la Mami.

No Comments

Leave a Comment